Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ευρώ ή δραχμή

Νομίζω ότι το δίλημμα έχει τεθεί αρκετές φορές οπότε δημιουργώ νέο νήμα. Αναρτώ δημοσίευση υπεράσπισης την έξοδο από την Ευρώπη και επαναφορά εθνικού νομίσματος και την εφαρμογή μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής.
" ΕΞΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟ!


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ» ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

Το νόμισμα και η νομισματική πολιτική για κάθε χώρα δεν είναι ένα ουδέτερο πράγμα ή μια ουδέτερη, άνευ σημασίας, λειτουργία, όπως, ίσως, νομίζουν οι περισσότεροι.

Αντίθετα, το είδος του νομίσματος και κυρίως ηνομισματική πολιτική και όσα τη συνοδεύουν παίζουν κρίσιμο, αν όχι και καθοριστικό, ρόλο για τιςοικονομικές εξελίξεις σε μια οποιαδήποτε χώρα.

Στο κείμενο αυτό, θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε σε γενικές και αδρές γραμμές, το τι σημαίνει και γιατί είναι απόλυτα αναγκαίο για τη χώρα μας και για την έξοδο από την κρίση ένα νέο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή μιας νέας εθνικής προοδευτικής νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προοδευτικής ανασυγκρότησης μιας χώρας.

Συμπυκνώνουμε αυτή την αδήριτη ανάγκη στις εξής παρατηρήσεις:

ΠΡΩΤΗ: Η έξοδος από το ευρώ το πρώτο που θα επιφέρει είναι η συγκρότηση μιας νέας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας που θα υποκαταστήσει τη σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα δε θα υπάγεται, όπως η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας, στο σύστημα των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και δε θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΕΥΤΕΡΗ: Αυτή η νέα Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο δε θα υπάγεται στην ΕΚΤ της Φρανκφο ύρτης, αλλά και θα τεθεί υπό άμεσο πολιτικό, δημοκρατικό και κοινωνικό εθνικό έλεγχο. Με δύο λόγια, η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να είναι, δήθεν, «ανεξάρτητη» όπως η σημερινή και θα κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ θα βρίσκεται η ίδια και η πολιτική της κάτω από τον πιο ουσιαστικό δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο.

ΤΡΙΤΗ: Η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να τυπώνει εθνικό νόμισμα – κάτι που δε μπορεί να κάνει η σημερινή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό το δικαίωμα θα μπορεί να το ασκείσχεδιασμένα, με έλεγχο της κυβέρνησης και της κοινωνίας και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Στη συγκεκριμένη φάση που διανύουμε, η εκτύπωση νομίσματος με σχεδιασμένο τρόπο από τη νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα είναι άκρως επιβεβλημένη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προγραμματισμένα και προνομιακά το Δημόσιο και η ελληνική οικονομία, κάτι που δεν μπορεί να πράξει η σημερινή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτή η προνομιακή χρηματοδότηση από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα του Δημοσίου και της οικονομίας είναι απόλυτη ανάγκη προκειμένου να διασφαλιστεί «ανάσα» στη χώρα και διέξοδος από την κρίση.

ΤΕΤΑΡΤΗ: Η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να χαράξει, υπό κυβερνητικό και κοινωνικόέλεγχο, μια νέα εθνική, προοδευτική νομισματική πολιτική που θα έχει δύο θεμελιώδεις άξονες:
Να χρηματοδοτεί προνομιακά το κράτος και ευρύτερα το δημόσιο τομέα, αλλά και τις τράπεζες που θα εθνικοποιηθούν, προκειμένου οι τελευταίες να εφαρμόσουν μια νέα αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική, πράγμα που δε μπορεί να γίνει σήμερα υπό το καθεστώς της ΕΚΤ.
Να διαμορφώνει τα επιτόκια χρηματοδότησης της με αποκλειστικά κριτήρια τις ανάγκες και τον «κύκλο» της ελληνικής οικονομίας και με όρους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ και κινούνται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα υπό τα μονεταριστικά κριτήρια και τις ανάγκες τηςΓερμανίας, με αποτέλεσμα να πνίγουν και να βυθίζουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.

Αν είχαμε σήμερα μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε, υπό τον έλεγχο μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να καθορίσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια και στη βάση αυτών να χρηματοδοτεί επαρκώς το Δημόσιο και το δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να υποβοηθήσει, με τη προώθηση, από την πλευρά τους, μιας πολιτικής ισχυρής ρευστότητας και παραγωγικών επενδύσεων, διεξόδου από τηνύφεση και την κρίση!

ΠΕΜΠΤΗ: Ειδικότερα, η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο στη σχεδιασμένη και επαρκή χρηματοδότηση, με μηδενικά, αν χρειάζεται, επιτόκια, πρώτα και κύρια του Δημοσίου (μαζί με τις δημόσιες τράπεζες), ιδιαίτερα σε μια φάση σαν τη σημερινή, που το ελληνικό Δημόσιο δε μπορεί να καταφύγει στις αγορές, ενώ θα έχει διακόψει και την αποικιακή χρηματοδότησης της τρόικας, προβαίνοντας, κατά πάσα πιθανότητα, σε στάση πληρωμών επί του χρέους!

ΕΚΤΗ: Η συγκρότηση εθνικού νομίσματος θα έδινε τη δυνατότητα σε μια προοδευτική κυβέρνηση να προβεί ως αναγκαία πράξη, υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες, σε μια γενναία υποτίμηση τουεθνικού νομίσματος, κάτι που δε μπορεί προφανώς να γίνει σήμερα με νόμισμα το ευρώ!

Είναι πιθανότατο, για παράδειγμα, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρούσε, υπό τις σημερινές περιστάσεις, σε μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, η οποία μπορεί να έφτανε το 50%!

Μια τέτοια μεγάλη υποτίμηση ασφαλώς δε θα είναι ότι πιο ευχάριστο!

Στην παρούσα συγκυρία, όμως, δε μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ανακούφιση για μια οικονομία σαν την ελληνική, η οποία υστερεί απελπιστικά σε αποδοτικότητα, από αυτή τη μεγάλη υποτίμηση.

Κι αυτό διότι μια γενναία υποτίμηση του νέου μας εθνικού νομίσματος θα ενίσχυε σημαντικά τηνεγχώρια παραγωγική βάση - και ιδιαίτερα τις εξαγωγές – και επομένως την απασχόληση. Ταυτόχρονα, αυτή η μεγάλη υποτίμηση θα συγκρατούσε τους μισθούς, θα ενίσχυε τα εισοδήματα, θααποδυνάμωνε σημαντικά τις εισαγωγές και θα τόνωνε σημαντικά το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα!

Την ίδια ώρα, όπως έχει προσπαθήσει να δείξει η «Iskra» με πολλαπλά σημειώματα, είναι παντελώςαβάσιμοι ή άκρως υπερβολικοί οι κίνδυνοι που διατυπώνονται από μια ενδεχόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Η στάση πληρωμών για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό την ανατίμηση του χρέους από το νέο, υποτιμημένο νόμισμα, οι κίνδυνοι για φτηνή εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από το εξωτερικό θα εξουδετερωθούν με τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, οι φόβοι για αύξηση του πληθωρισμού λόγω ανατίμησης των εισαγωγών θα αντιμετωπιστούν με αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο των τιμών, ενώ σαφέστατα οι καταθέσεις θα είναι απόλυτα ασφαλισμένες στο νέο, εθνικό νόμισμα από το νέο δημόσιο – υπό κοινωνικό έλεγχο – τραπεζικό σύστημα!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Πολύ συνοπτικά, σε αντίθεση με το ευρώ, ένα νέο εθνικό νόμισμα:
Θα διαμορφώσει το πλαίσιο για μια νέα, υπό πολιτικό έλεγχο, Εθνική Κεντρική Τράπεζα και μια νέα, προοδευτική νομισματική πολιτική, με αποκλειστικά κριτήρια την παραγωγική ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι μόνο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, όπως σήμερα.
Θα ενισχύσει με την υποτίμηση του την εγχώρια παραγωγή, την απασχόληση, τα εισοδήματα, τον τουρισμό και τις εξαγωγές.
Θα εξασφαλίσει επαρκή και φτηνή χρηματοδότηση (μέχρι μηδενισμού των επιτοκίων) στο Δημόσιο και στην οικονομία για να υπηρετήσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Χωρίς όλα τούτα, που θα είναι μόνο η αφετηρία για την άσκηση μιας προοδευτικής πολιτικής, είναιαδύνατη η διέξοδος από την παρούσα κρίση και αδύνατη μια νέα αναγεννητική προοπτική για τη χώρα!

Γι’ αυτό όσοι κινδυνολογούν και καταστροφολογούν με το εθνικό νόμισμα, το μόνο που εκφράζουν και υπηρετούν είναι άκρως ιδιοτελή και βαθύτατα ταξικά, μεγάλα συμφέροντα – πρώτα από όλα, τα συμφέροντα του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου.

Θαυμάστε τους και απογυμνώστε τους!

"


Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να κρίνω 100% σωστά αν ευσταθούν οι διαφόρων ειδών οικονομικές αναλύσεις σαν την παραπάνω. Φαίνεται να στέκει παρόλα αυτά..


Συμπληρώνω σίγουρα, ότι μαζί με αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να έρθεις και σε ρήξη με την Ευρώπη και το κεφάλαιο και να χτίσεις προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Το επίπεδο δυσκολίας βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση. Μπορεί βέβαια και άλλες χώρες να συμπαρασυρθούν και τα πράγματα να πάρουν μια πιο ελπιδοφόρα τροπή...








14 σχόλια:

  1. Συγνώμη, δεν κατάλαβα γιατί άσπρισε ένα μέρος του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν κάνεις επικόλληση από αλλού, υπάρχει μια επιλογή πάνω στα κουμπιά μορφοποίησης κειμένου, που σου επιτρέπει να καταργηθούν όλες οι μορφοποιήσεις που έχουν γίνει ήδη, και έτσι παίρνεις μόνο το κείμενο.
    Αυτό έκανα και είναι οκ νομίζω τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όχι άλλο ευρωκομμουνιστικό εκλογικό και συνδιαχειριστικό κρετινισμό ! ευχαριστώ .

    Τώρα σοβαρά ,όχι άλλο Ρεφορμισμό παρακαλώ ... Ικετεύω όλους τους επαναστάτες να ξεριζώσουν απο το μυαλό του φίλου μου όλη την ηττοπάθεια και την συριζίτιδα που του κολλήσανε , και αυτός ο τσόγλανος που χρησιμοποιεί το όνομα ίσκρα(σπίθα) , εφημερίδας που εξέδιδε ο Λένιν (νομίζω) θα έπρεπε να ντρέπεται .

    Το θέμα είναι πολύ απλό , δεν είναι ούτε προοδευτική ούτε ανασυγκρότητική μία ''φιλολαική'' κυβέρνηση που θα στηρίζει το αστικό μλόκ εξουσίας με αριστερή ρητορία .
    Αυτές οι απόψεις σήμερα είναι τελειωμένες .

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΦΕΣ

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 70 .

    Δεν μπορούν να υπάρξουν φιλολαικές κυβερνήσεις σταθερές γιατί όλη η μικρή και μεσαία αστική τάξη που τους έβγαζε εργατοποιείται .

    Τι σημαίνει αυτό ? Ότι στην Ελλάδα θα έχουμε λίγους πολύ πλούσιους και πάρα πολλούς μέτρια φτωχούς , φτωχούς εώς εξαθλιωμένους .

    Αυτό τί σημαίνει ? Ότι όλο το κοινωνικό λίπος που έβγαζε κυβερνήσεις μέχρι σήμερα θα αλλάξει ΤΑΞΗ και συνεπώς δεν θα νιώθει πιά χρέος ούτε θα μπορεί να συναλλάσεται με δαύτους ,

    Σήμερα η πολιτική των κομμάτων εξουσίας θα είναι ποιό θα είναι βασιλικότερο του βασιλέος (δηλαδή των ξένων αφεντικών τους ΕΕ ,ΗΠΑ ) και ποιό θα ακουλουθήσει την ΠΙΟ αντιλαική πολιτική .

    Δεν βλέπεις ρε αρούλη τι γίνεται ? Όλα τα σκουλήκια οι δημοσιογραφίσκοι εδώ και καιρό τους πιέζουν (οι μεγαλοεκδότες δηλαδή) να τα βρούνε ώστε να περάσουν τις πολιτικές αυτές γρήγορα και αποτελεσματικά .
    Μαλώνουν για το ποιός θα μας μαμήσει πιό καλα . Δεν υπάρχει χώρος για τον Τσίπρα ούτε και τον κάθε τσίπρα (δεν λέω ότι γουστάρεις ΣΥΡΙΖΑ απλά το κείμενο είναι φουλ σε αυτή την κατεύθυνση πολιτικά , πολύ φουλ όμως ) Άρα μπορεί να μην έχεις καταλάβει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρω ...

    Λοιπόν και για να σχολιάσω και μία παρατήρηση του κειμένου

    ''ενώ θα βρίσκεται η ίδια και η πολιτική της κάτω από τον πιο ουσιαστικό δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο.''

    Σοβαρά κύριε συντάκτη του άρθρου ? Λιγουρεύεστε τόσο πολύ να κυβερνήσετε τώρα που έπεσε το ΠΑΣΟΚ ? Τόσο ώστε να πετάξετε ότι μάσκα έχει μείνει και δεν έχει μείνει , εκλογοκρετίνοι ! (σε αυτούς τα λέω άρη μην προσβληθείς )
    Τόσο πολύ τρελαθήκατε που δεν γίνονται εκλογές , να αυξηθούν τα ψηφαλάκια σας ? Μπάς και φέρετε το καινούργιο ΠΑΣΟΚ που είπε ο τσιπράκος ότι νοσταλγείτε στη Βουλή ?
    Άκουσον άκουσον !!! κάτω απο τον πιο ουσιαστικό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο !!! Στην δικτατορία της αστικής τάξης δηλαδή !!!!! Η οποία θα γίνει δημοκρατική δικτατορία όταν θα αναλάβετε εσείς !!
    Θα τρελαθώ απόψε με τους εκλογολιγούρηδες , τους βλέπω 2 μήνες τώρα να έχουν τσακιστεί να γίνουν εκλογές , αι στα διάλα ....

    Άρη το ξέρω ότι είσαι επαναστάτης , διάβασε κανένα μπλόγκ σωστό σε παρακαλώ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρη , το τονίζω ότι η κριτική γίνεται στην ουσία της άποψης του συντάκτη όχι σε σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δύο σχόλια πάνω στα κείμενα του Ορέστη, με αστεία διάθεση.

    Πρώτα απ όλα, τα κείμενα που γράφεις ταιριάζουν σε κάθε θέμα που αναρτούμε και μπορείς πολύ εύκολα να τα βάζεις αυτολεξεί σε κάθε θέμα, είτε επειδή είναι λίγο γενικά και αόριστα με προδιάθεση αριστερής ρητορείας απέναντι στον δυνάστη "κεφάλαιο" με χρήση ωραίων λέξεων, είτε γιατί δεν θέλουν να γίνουν συγκεκριμένα. Εύχομαι ο καθένας στο blog να έχει την διάθεση να μετακινηθεί έστω και λίγο από τις θέσεις του και να μην έχει σκοπό μόνο να πείσει για την ευρεθείσα γη της επαγγελίας, ίσως να μην είναι το σωστό οικόπεδο.. είναι καλύτερο να σχολιάζουμε τις απόψεις αυτού που γράφει, ακόμη και λέξη προς λέξη, και αν έχουμε επιχειρήματα να τις βγάζουμε λανθασμένες.

    Και δεύτερον, στην προσπάθεια να πείσουμε κάποιον, υπάρχουν 3 τρόποι. Επίκληση στη λογική, στην αυθεντία και στο συναίσθημα (δεν βλέπεις ρε Αρούλη τι γίνεται;).. Μόλις βρω χρόνο θα κάνω αυτό που ανέφερε, λέξη προς λέξη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα σχολιάσω το κείμενο λέξη πρός λέξη , πάντως όχι με τις λέξεις που αρέσουν σε σένα κώστα , απλά για να ξέρεις .
    Άκου κώστα μπορώ να απαντήσω σε ότι θέλεις και με εξαιρετικά συγκεκριμένο τρόπο , αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου αρέσει .
    Το μπλόγκ δεν είναι για να μετακινηθούμε απο τις θέσεις μας , είναι για να μάθουμε ο ένας ποιές είναι οι θέσεις του άλλου .
    Αν διαβάζεις τα μυνήματα μου θα καταλάβεις ότι δεν μιλάω για το αυριο ξεκομένο απο το σήμερα και πόσο μαλλον δεν μιλάω για γή της επαγγελίας .



    Αν δεν γουστάρεις τον τρόπο που απαντάω προσπάθησε τουλάχιστον να αντικρούσεις αυτά που λέω και όχι πώς τα λέω ( αν και η μορφή και το περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν , λέω ότι διαφωνώ 100% με την λογική στην οποία το κείμενο βασίζεται .
    Ποιά είναι αυτή η λογική ?

    Το γεγονός ότι η έξοδος απο το ευρώ και την ΕΕ συνδέονται με μία φιλολαική κυβέρνηση η οποία θα μεταρρυθμίσει πρός όφελος του λαού στα

    πλαίσια του καπιταλισμού.
    Δηλαδή η άποψη ότι :

    Είναι λύση για το λαό να προτείνεις μεταρρύθμιση του συστήματος και όχι ανατροπή του .


    η άποψη ότι ο λαός πρέπει να ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ και να καταλάβει ΤΟ ΕΞΗΣ
    Το περισσότερο που μπορεί να κάνει είναι να εκλέξει αυτόν που μιλάει περισσότερο στο όνομα του . Αυτόν που έχει τα πιο φανταχτερά και

    φιλολαικά προγράμματα .

    Η άποψη μου πάνω σε αυτό είναι ξεκάθαρη . Ο λαός μέσα απο την πάλη του θα διαμορφώσει και το πρόγραμμα εξουσίας ΤΟΥ αλλά και το Όραμα του .

    Που δεν μπορεί να είναι μέσα εδώ , γιατί πολύ απλά δεν θα τον αφήσουν ποτέ να κυβερνήσει .

    Με αυτή την εμετική άποψη διαφωνώ κάθετα , με την μικροαστικούλα πασοκο συνασπισμένη , που όλη η επαναστατικότητα αρχίζει στην αφίσα του

    Βελουχιώτη του Πασοκου βουλευτή στο γραφείο που πάει στην ταβέρνα και ακούει αντάρτικα με τον δήμαρχο και κανονίζουν τις προμήθειες και τις

    προσλήψεις και της κυράτσας που πίνει κόκκινο κρασί στο μπάρ και αναπολεί τα φοιτητικά της χρόνια σκεπτόμενη πως αυτή τα έκανε τόσο καλά

    όλα , και η νέα γενιά δεν θα ζήσει τόσο σημαντικές στιγμές .
    Όλα αυτά βέβαια τα σκέπτεται η κυράτσα αριστερούλα ακούγοντας μελοποιημένο μαγιακόφσκι απο το CD και σκεπτόμενη τι ποσοστό θα πάρει το Κόμμα

    στις εκλογές .
    Έχοντας έναν αφηρημμένο ανθρωπισμό μέσα στην βόλεψη της τόσα χρόνια (είναι και μάλλον δημόσια υπάλληλος , τώρα θα βγαίνει στη σύνταξη ) και

    λέγοντας :
    NAI !!! Πρέπει να βάλουμε στον κέντρο τον άνθρωπο . Πρέπει να εξανθρωπίσουμε τον καπιταλισμό , η οποία όταν ακούει επανάσταση ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ.
    Λοιπόν ας μπώ στο ψητό όμως




    ''ΠΡΩΤΗ: Η έξοδος από το ευρώ το πρώτο που θα επιφέρει είναι η συγκρότηση μιας νέας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας που θα υποκαταστήσει τη

    σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτή η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα δε θα υπάγεται, όπως η σημερινή Τράπεζα της Ελλάδας, στο σύστημα των

    Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και δε θα λειτουργεί κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)''

    Σχόλιο : Ουδέν σχόλιο .


    ''ΔΕΥΤΕΡΗ: Αυτή η νέα Εθνική Τράπεζα, όχι μόνο δε θα υπάγεται στην ΕΚΤ της Φρανκφο ύρτης, αλλά και θα τεθεί υπό άμεσο πολιτικό, δημοκρατικό

    και κοινωνικό εθνικό έλεγχο. Με δύο λόγια, η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα πάψει να είναι, δήθεν, «ανεξάρτητη» όπως η σημερινή και θα

    κατευθύνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ θα βρίσκεται η ίδια και η πολιτική της κάτω από τον πιο ουσιαστικό δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό

    και κοινωνικό έλεγχο.''


    Σχόλιο : Ο συντάκτης δεν μας ξεκαθαρίζει το πώς θα βρίσκεται ακριβώς αυτή η τράπεζα κάτω απο κοινωνικό έλεγχο . Εφόσον θα υπάρχει στα

    πλαίσια αυτής της αντιπροσωπευτικής ''δημοκρατίας'' οι εκλεγμένοι βουλευτές και ειδικά η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία της

    τράπεζας .
    Κοπή νομίσματος , ρύθμιση πληθωρισμού , ανατίμηση νομίσματος , υποτίμηση νομίσματος κτλπ .
    Λοιπόν πώς εφόσον ΔΕΝ θα είναι ο λαός στην εξουσία , θα ασκεί τον ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ κοινωνικό έλεγχό ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ


    ''ΤΡΙΤΗ: Η νέα αυτή Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να τυπώνει εθνικό νόμισμα – κάτι που δε μπορεί να κάνει η σημερινή Κεντρική

    Τράπεζα. Αυτό το δικαίωμα θα μπορεί να το ασκείσχεδιασμένα, με έλεγχο της κυβέρνησης και της κοινωνίας και με αποκλειστικό γνώμονα την

    εξυπηρέτηση των αναγκών της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
    Στη συγκεκριμένη φάση που διανύουμε, η εκτύπωση νομίσματος με σχεδιασμένο τρόπο από τη νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα είναι άκρως επιβεβλημένη

    προκειμένου να χρηματοδοτηθεί προγραμματισμένα και προνομιακά το Δημόσιο και η ελληνική οικονομία, κάτι που δεν μπορεί να πράξει η σημερινή

    Κεντρική Τράπεζα''


    Αυτό που περιγράφει είναι ξεκάθαρα σοσιαλδημοκρατική πολιτική παλαιάς κοπής . ΔΗΛΑΔΗ .
    Παίρνουμε την κεντρικά σχεδιοποιημένη οικονομία του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ και την μεταφέρουμε στον καπιταλισμό με μπόλικη σάλτσα ελέγχου και

    υποσχέσεων φιλολαικής κατεύθυνσης .
    Εγώ δεν καταλαβαίνω όλες αυτές οι θολούρες πως γενιούνται απο κάποιων τα κεφάλια και μπορώ να πώ το εξής . Είναι εκ του πονηρού και εκ του

    συμφέροντος .
    Όλοι αυτοί που τα προτείνουν αυτά έχουν τρομερό συμφέρον να κρατηθούν τα πράγματα όπως είναι (οικονομικό)
    Εξηγούμαι .
    Στην τρίτη πρόταση , γιατί εφόσον βάζει την φαινομενικά σοσιαλιστική πρόταση για μιά κεντρική οικονομία απεξαρτημένη απο ξένα κέντρα (μέχρι

    εδώ καλά) ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΕΞΩ .
    Τι γίνεται με την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής ?
    Το πιό θεμελιώδες ζήτημα είναι αυτό , η δυνατότητα όλων να παράγουν και να δουλεύουν αμοιβόμενοι με βάση τον χρόνο εργασίας τους .
    Η λήξη της εκμετάλευσης δηλαδή .
    Γιατί κύριε συντάκτα εφόσον παρουσιάζεται ''σοσιαλιστικά'' ή ''κομμουνιστικά'' στην όψη προγράμματα αφήνεται όλη την ουσία τους απέξω ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ



    ''ΤΕΤΑΡΤΗ: Η νέα Εθνική Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να χαράξει, υπό κυβερνητικό και κοινωνικόέλεγχο, μια νέα εθνική, προοδευτική νομισματική

    πολιτική που θα έχει δύο θεμελιώδεις άξονες:
    Να χρηματοδοτεί προνομιακά το κράτος και ευρύτερα το δημόσιο τομέα, αλλά και τις τράπεζες που θα εθνικοποιηθούν, προκειμένου οι τελευταίες

    να εφαρμόσουν μια νέα αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική, πράγμα που δε μπορεί να γίνει σήμερα υπό το καθεστώς

    της ΕΚΤ.
    Να διαμορφώνει τα επιτόκια χρηματοδότησης της με αποκλειστικά κριτήρια τις ανάγκες και τον «κύκλο» της ελληνικής οικονομίας και με όρους

    αναπτυξιακούς και κοινωνικούς, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα, όπου τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας είναι τα επιτόκια της ΕΚΤ και

    κινούνται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα υπό τα μονεταριστικά κριτήρια και τις ανάγκες τηςΓερμανίας, με αποτέλεσμα να πνίγουν και να βυθίζουν

    σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία. ''

    Ένας α-ταξικός χυλός , βάζοντας όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας στο ίδιο καλάθι της ''οικονομίας'' όπως άλλωστε κάνουν και τα ΜΜΕ , δεν ξέρω

    αν το έχετε προσέξει , ποτέ δεν λένε εργατική τάξη , εργοδότες ,κεφάλαιο , λένε παραγωγικοί φορείς , αγορά , επενδυτές ....
    Έτσι και ο τυπάκος εδώ πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ιδεολογία του συστήματος βλέπει την κοινωνία σαν μία μεγάλη συνεργασία σε ενότητα.
    Βλέπει δηλαδή ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη
    παραγωγική ανασυγκρότηση και εν τέλει οραματίζεται τον ρόλο μίας φιλολαικής τράπεζας ...
    Το ερώτημα είναι ποιός θα ωφεληθεί απο την ανάπτυξη ? τα χαμηλά επιτόκια κτλπ ?
    Μα κανείς άλλος απο τους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν ... ΚΑΙ ΝΑΙ !!! καλά το μάντεψα θα μας φιλανθρωπίσουν με θέσεις εργασίας , αχ !!!

    τι καλοί !! θα μας δίνουνε και δουλειά !!!
    Μα καλά , δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους ?

    ''Αν είχαμε σήμερα μια Εθνική Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε, υπό τον έλεγχο μιας προοδευτικής κυβέρνησης, να καθορίσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια και στη βάση αυτών να χρηματοδοτεί επαρκώς το Δημόσιο και το δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να υποβοηθήσει, με τη προώθηση, από την πλευρά τους, μιας πολιτικής ισχυρής ρευστότητας και παραγωγικών επενδύσεων, διεξόδου από τηνύφεση και την κρίση!''

    Δεν απαντάω σε υποθέσεις . Άσε που η λογική είναι πολύ γραμμική και χωρίς επιχειρήματα .


    Βαριέμαι να απαντήσω άλλο σε αυτό το πρόγραμμα εξουσίας αυτών των συνασπισμένων .συριζαίων ή ότι και να είναι ...

    Το συμπέρασμα είναι ότι είναι Λογική καθαρά ΠΑΣΟΚ
    είναι ανθρωπάκια πολύ μικρά για να σταθούν στο ύψος των προβλημάτων και των λαικών αναγκών που το μόνο που μπορούν να του πούν είναι δώσε την ψήφο σου σε μία φιλολαική κυβέρνηση να σε σώσει

    Αυτά τα ανθρωπάκια που έλεγε και ο Ραιχ , λοιπόν μπορούν να ακούσουν και θα ακούσουν τις ιαχές της πάλης του λαού . Και να πάνε στην τρύπα απο όπου βγήκανε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ ότι ο συγγραφέας μιλάει αόριστα και είναι σαν να λέει να κρατήσουμε την ίδια συνταγή για να κάνουμε από την αρχή την πίτα. Η ανάπτυξη που λέει είναι τα φτηνά εργατικά χέρια, η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι το κινέζικο μοντέλο ανάπτυξης όπου όλοι δουλεύουν για τα συμφέροντα του αφέντη, τουρισμός και πάλι η φτώχεια μας που θα ικανοποιείται με ψίχουλα. Ο μισθός των υπαλλήλων δεν περιγράφει πόσο θα φτάσει και αν θα στέκει ο όρος εργασιακά δικαιώματα. Η κοπή νομίσματος δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, καθώς επιφέρει υποτίμηση του νομίσματος. Δεν θεωρώ ότι είναι η συντεταγμένη άποψη κάποιου πολιτικού χώρου, αφού όλοι διαφωνούνε με την έξοδο από ευρώ. Είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση κάποιου καιροσκόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να ξεκαθαρίσω.. Το κείμενο δεν αντιπροσωπεύει την άποψή μου. Κάποια σημεία του απλά θεωρώ ότι στέκουν.. Αλλά το θέμα είναι άλλο.
    Η δική μου άποψη! Δεν πιστεύω σε ένα πιο ανθρώπινο μοντέλο του καπιταλισμού. Θεωρώ ότι το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού, με τη μορφή πια του νεοφιλελευθερισμού, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε κενσιανιστικά μοντέλα. Τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, και το ΚΕΡΔΟΣ απαραίτητο στοιχείο της υπόθεσης. Μόνο ξερίζωμα θα φέρει ουσιαστική αλλαγή.
    Αλλά....
    Το πως και πότε θα γίνει αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Ούτε μπορώ να μιλήσω έτσι απλά για επανάσταση, ούτε για το μετά.. Γιαυτό κάποια πράγματα κάποιες φορές προσπαθώ να τα δω βήμα βήμα. Ας πούμε, νομίζω πως για να περάσουμε σε ένα άλλο σύστημα(σοσιαλισμό) σίγουρα θα πρέπει να έχουμε φύγει και από το ευρώ. Ακόμα και κει όμως με χρήματα θα κινούμαστε. Θα έχουμε σχέση με τις ξένες αγορές αργά ή γρήγορα. Οπότε το εθνικό νόμισμα είναι απαραίτητο γι αυτό και η ανάλυση.
    Το σημαντικό είναι όμως όλες αυτές οι αλλαγές, ευρώ ή όχι κτλ είναι να απαιτηθούν και να πραγματοποιηθούν από τον λαό ώστε να βάλει και τις βάσεις για το μέλλον.. Οργάνωση λοιπόν από τα κάτω προς την ανατροπή του συστήματος.Αυτό δεν το διαπραγματεύομαι. Όμως αφήνω ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το πως θα γίνει αυτό. Από επανάσταση έως εκλογές.. Αν και η επανάσταση μοιάζει πιο πιθανό σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άρη δεν αναφερόμουν σε σένα αλλά στον συγγραφέα, για να αποφύγω παρεξηγήσεις. Συμφωνώ με όσα λες, αν και δεν είμαι σίγουρος για το ποιο θα είναι το επόμενο οικονομικό σύστημα. Παγκόσμια ο κόσμος δυστυχεί, άρα πολύ πιθανόν να γίνει κάτι σε μεγάλη κλίμακα. Δεν θεωρώ ότι οι Έλληνες θα πρωτοστατήσουν, γιατί το επίπεδο ζωής εδώ είναι πολύ υψηλό συγκριτικά με αλλού, και πολλές φορές κλαιγόμαστε άδικα. Το συντεχνιακό συμφέρον είναι πάνω από το γενικό και το ρουσφέτι δύσκολο να εξαλειφθεί. Όσο εύκολα μιλούμε για επανάσταση, τόσο εύκολη ήταν και η ζωή μας. Υπάρχουν και εξαιρέσεις, και για αυτό δεν θέλω να είμαι απόλυτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που συμφωνούμε σε κάποια πράγματα και οι τρείς εντέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή